Пожаревац, 4. април 2018. – Уз присуство министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић и министра здравља Златибора Лончара представљен je почетак спровођења стратешког пројекта прекограничне сарадње Румуније и Србије

 - Заједничка иницијатива Србије и Румуније у борби против рака у пограничном подручју: боље дијагностификовање и лечење злоћудних тумора – РОСЕЦАН (еМСЦоде: РОРС 193).

Овај пројекат финансира се из ИПА фонда Европске уније кроз Програм прекограничне сарадње између Румуније и Србије. Укупна вредност пројекта је више од 11,6 милиона евра а, поред Опште болнице у Пожаревцу и Министарства здравља, партнери на пројекту су и Ургентна клиничка болница „Пиус Бранзеу" из Темишвара - Центар за генетске и целуларне терапије у лечењу карцинома „ОНЦОГЕН" и Окружна ургентна болница Решица из Румуније.

Циљ овог програма и сарадње две земље је јачање потенцијала програмског подручја за инклузиван раст и побољшању квалитета живота целокупном становништву на обе стране границе. Пројекат то осигурава заједничким активностима а у циљу обезбеђивања приступа модерним и ефикасним здравственим услугама, социјалним услугама, као и услугама којима се омогућава приступ основном образовању.

    

Основни циљ пројекта односи се на решавање једног од главних изазову у здравству - борбу против карцинома. Конкретне активности ће се односити на подстицање сарадње у области онкологије између здравствених установа са обе стране границе како би се обезбедио приступ модерним и ефикасним специфичним здравственим услугама за све онколошке пацијенте који живе у региону, са циљем да се продужи њихов животни век и побољша квалитет живота.Фото извор: Тањуг, Сат Телевизија и ИТ ОБП

 

 

IT ODSEK - OBP